Almagyar Érseki Szőlőbirtok

5/0
(0 szavazat)

Jelenleg zárva

Adatok

Eger, Magyarország, Kistályai út 43., 3300
Borvidék: Eger
https://almagyar.hu
+36704177572
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Nyitvatartás

Nincs megadva

AHOL A TUFA A HOZZÁADOTT ÉRTÉK

Pincészetünket nagyapám, id. Csutorás Ferenc alapította 1933-ban, én a rendszerváltás óta vezetem a munkát. Nagyapám szellemi örökségét követve, az elmúlt húsz évben a pincészet több átalakuláson is keresztülment, hogy rátaláljunk az egri borvidék és a Csutorás pince lényegére.

A tufa a naturális bor előfeltétele

Az évek során meggyőződtem arról is, hogy borvidékünk egyik legnagyobb adománya a tufapince. Mondhatom úgy is, hogy nekünk a természet is besegít és így lehetőségünk van naturális borokat készíteni. A pincénk teljesen zárt mikroklímája segíti a spontán erjedést és az almasav lebomlását, a hőmérséklet pedig állandóan 13-15 fok, ami ideális az erjesztésre és az érlelésre egyaránt. Ez olyan egyedi, istenadta, szerencsés adomány, amely előfeltétele a naturális borkészítésnek, így nem is tehetünk mást, mint hogy élünk az adományunkkal és igyekszünk megmutatni, milyen az a bor, amelyet csak a minimális és szükséges külső befolyás ér. Vagyis, milyen lesz az íze a természetes folyamatok során érlelt bornak. 2010, a Szőlőbirtok megalapítása óta ebben a pincében készülnek az AÉS naturális borai is. (A naturális borról bővebben itt: LINK A NATURÁLIS BOR ROVATBA)


Csak fával dolgozunk

Az elmúlt nyolcvanegy év során az is kiderült, hogy a mi pincénkben a tíz és harminc mázsás fakád az ideális az erjesztésre. Fakácikat és fakádakat vásároltunk, ezekben erjesztjük a vörös cefrét, majd tíz hektós tölgyfahordókban érleljük. A fehér szőlőt tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.

A három pinceágban első a hagyomány, a rend és a tisztaság. Az egri tufakőből épült borházunk homlokzata viszont szándékosan a XXI. századot idézi, hogy vendégeink lássák és érezzék: a Csutorás pincészetben nemcsak szlogen a hagyomány és haladás. ifj. Csutorás Ferenc

Tovább olvasom

Események

Nincs közelgő esemény.

Elérhetőség

3300 Eger Kistályai út 43.
https://almagyar.hu
+36704177572