Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
Nincs megadva |
AHOL A TUFA A HOZZÁADOTT ÉRTÉK
Pincészetünket nagyapám, id. Csutorás Ferenc alapította 1933-ban, én a rendszerváltás óta vezetem a munkát. Nagyapám szellemi örökségét követve, az elmúlt húsz évben a pincészet több átalakuláson is keresztülment, hogy rátaláljunk az egri borvidék és a Csutorás pince lényegére.
A tufa a naturális bor előfeltétele
Az évek során meggyőződtem arról is, hogy borvidékünk egyik legnagyobb adománya a tufapince. Mondhatom úgy is, hogy nekünk a természet is besegít és így lehetőségünk van naturális borokat készíteni. A pincénk teljesen zárt mikroklímája segíti a spontán erjedést és az almasav lebomlását, a hőmérséklet pedig állandóan 13-15 fok, ami ideális az erjesztésre és az érlelésre egyaránt. Ez olyan egyedi, istenadta, szerencsés adomány, amely előfeltétele a naturális borkészítésnek, így nem is tehetünk mást, mint hogy élünk az adományunkkal és igyekszünk megmutatni, milyen az a bor, amelyet csak a minimális és szükséges külső befolyás ér. Vagyis, milyen lesz az íze a természetes folyamatok során érlelt bornak. 2010, a Szőlőbirtok megalapítása óta ebben a pincében készülnek az AÉS naturális borai is. (A naturális borról bővebben itt: LINK A NATURÁLIS BOR ROVATBA)
Csak fával dolgozunk
Az elmúlt nyolcvanegy év során az is kiderült, hogy a mi pincénkben a tíz és harminc mázsás fakád az ideális az erjesztésre. Fakácikat és fakádakat vásároltunk, ezekben erjesztjük a vörös cefrét, majd tíz hektós tölgyfahordókban érleljük. A fehér szőlőt tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.
A három pinceágban első a hagyomány, a rend és a tisztaság. Az egri tufakőből épült borházunk homlokzata viszont szándékosan a XXI. századot idézi, hogy vendégeink lássák és érezzék: a Csutorás pincészetben nemcsak szlogen a hagyomány és haladás. ifj. Csutorás Ferenc
GYERE KI A HEGYOLDALBA!
SPONTÁN BORFESZTIVÁL
Idén Kárpát-medencei fajtákból készült borokat kóstolhattok
2020. június. 20.
Kapunyitás: 13 óra
Kiállítók
EGER
Hegyi-Kaló Pince (Szomolya)
Kaló Imre Pincészet (Szomolya)
Orsolya Pince (Ostoros)
Nap-völgy Borászat (Eger)
Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont (Eger)
St.Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Egerszalók)
Almagyar Érseki Szőlőbirtok (Eger)
MÁTRAALJA
5 Dudás Borászat
TOKAJ/MÁD
Orosz Gábor Pincészete
ZALA
Bussay Pincészet
SOMLÓ
Somlói Vándor Pince
BALATONFÜRED
Figula Pincészet
A konyháról a Trifla Ívó és konyha gondoskodik.
A belépés ingyenes, kóstolópoharak a helyszínen kaphatók.
St. Andrea Borászat
Bussay Pincészet
Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont
Figula Pincészet
Hegyi-Kaló Pince
Orosz Gábor Pincészet és Vendégház
Az Almagyar Érseki Szőlőbirtok 2009-ben jött létre Csutorás Ferenc borász irányításával, hogy megmentsék az elhagyatott Érseki szőlőt.
Ehhez a munkához társult gyerekkori barátja Mészáros Péter és Dr.Csernus Imre pszichiáter.
Egyedi stílusban a szőlőtőkék közé egy autentikus birtokot építettek modern köntösben öltöztetve.
A világ és Európa első borkempingje.
A birtok mérete 3,5 hektár,amin kimondottan az Egerben meghonosodott szőlőfajtákat telepítették az Érseki szőlő mellé.
A pincészet kizárólagos borkereskedője, az örökös magyar sommelier bajnok Kovács Antal, aki ezen az estén bemutatja az Almagyar Érseki Szőlőbirtok legújabb forgalomba kerülő borait.
Borsor:
2019 Egri Csillag (Almagyar domb)
2019 Egri Furmint Superior (Almagyar domb)
2019 Egri Olaszrizling Superior (Almagyar domb)
2018 Egri Pinot Noir Grand Superior (Sík-hegy)
2018 Egri Kadarka Grand Superior (Almagyar domb)
2018 Egri Cabernet Franc Grand Superior (Almagyar domb)
2017 Egri Kékfrankos Superior 68' (Kerekszilvás dűlő)
Szeretettel várjuk az érdeklődő kedves Vendégeket!
Asztalfoglalás az alábbi elérhetőségeken:
info@senatorhaz.hu
Tel:+36-36-411-711
GYERE KI A HEGYOLDALBA
Június 15-én ismét Spontán borfesztivál az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon
A belépés ingyenes, a program ígéretes.
Idén negyedik alkalommal hívjuk össze a régió – Felvidék, Tokaj, Mátra, Eger – naturális borászait, hogy vendégeinknek megmutassuk a naturális borok egyediségét és változatosságát.
Kiállító Borászatok:
Mátyás András Pincészete - Kürt, Felvidék,
Kasnyik Zoltán - Kürt. felvidék
Orsolya Pince – Ostoros,
Galuska Gábor, Ostoros
Hegyi-Kaló Pince – Szomolya,
Kohári Pince, Egerszalók,
Szignárovits Maka Pincészet, Gyöngyöspata,
Centurio szőlőbirtok, Gyöngyöstarján
Breitenbach Pince, Tokaj,
Obzidian Pince, Tokaj,
Szűcs Ferenc, Tokaj
Nap-Völgy Borászat, Eger
és a vendéglátó Almagyar-Érseki Szőlőbirtok.
Program
Kóstolás 14.00-20.30-ig, utána spontán lazulás, sötétedés után Esti holdfényes csillagnézés csillagásszal.
UAZ dűlőtúra az egri borvidék rejtekútjain (Jelentkezni a helyszínen lehet)
A harapnivalóról gondoskodunk.
Poharat a helyszínen lehet vásárolni.
Fontos: semmi olyat nem teszünk, ami alkalmas a nyugalom megzavarására.
A naturális bor az, amelyik leginkább visszaadja a szőlőt. Teljes mértékben hagyjuk érvényesülni a terroir és a fajta jellemzőit, a bor spontán és kizárólag fában erjed és érlelődik, nem használunk fajélesztőt és más adalékot. A természet adta ízek nincsenek eltérítve, a bor a maga valójában pompázik. Ebben a folyamatban a borász az adalékanyag, aki nem irányítja a bort, hanem együttműködik vele, hogy előcsalogassa a szőlő és a föld igazi ízeit.
Szeretettel várunk mindenkit, üdv,
AÉS
GYERE KI A HEGYOLDALBA
Június 9-én ismét Spontán borfesztivál az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon
A belépés ingyenes, a program ígéretes.