Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 08:00 - 16:00 |
kedd | 08:00 - 16:00 |
szerda | 08:00 - 16:00 |
csütörtök | 08:00 - 16:00 |
péntek | 08:00 - 16:00 |
szombat | 09:00 - 12:00 |
vasárnap | 00:00 - 00:00 |
Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát.
A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják. A szőlőterületből 60 hektár 1999-2005. közötti és 6 hektár 2012. évi fiatal telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Nektár, Kékfrankos, Pinot noir és a Cabernet sauvignon a meghatározó.
2011-ben szőlőbirtokunk tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a Sauvignon blanc, Pinot blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon képezik a fajtaválasztékot. Pincészetünk 1800 hl rozsdamentes temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg. 1800 hektoliteres pincészetünkben a megtermelt szőlőmennyiség mindössze 20-30%-át dolgozzuk fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesítjük.
Az ültetvény mérete és fajtáinak sokszínűsége lehetőséget ad a feldolgozásra kerülő szőlő válogatására a legjobb minőség elérése érdekében. Magunkról A Kertészeti Egyetem elvégzését követően, húsz éves szakmai tapasztalatra, valamint a 2005-ig telepített 60 hektár szőlőültetvényen termő minőségi alapanyag bázisára alapozva építettük fel borházunkat Szigetcsépen. Célunk, hogy az elmúlt ötven év során kettévált szőlőtermelés és borászat — szakmai rangjának megfelelően — újra egyesítésre kerüljön családi pincészetünkben, hiszen kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből tudunk elképzelni. A magas minőség eléréséhez ezenkívül szükséges az egész éves munka során a szőlész és a borász folyamatos szakmai konzultációja, mely biztosítja az optimális termesztéstechnológiát. A korszerű borászati technológia megléte csak egy pont a minőségi borkészítés folyamatában. Ehhez szükséges biztosítani a kiváló alapanyagot, melyből a borok végső arculatát a borász szakmai tudása és elkötelezettsége adja meg.
Június 21-én, csütörtökön 19 órai kezdettel Gálné Dignisz Éva tisztel meg minket látogatásával és kiváló boraival. 2013-ban ő nyerte el a rangos "Év Bortermelője" díjat, ami hatalmas dolog volt, jó nagy port is kavart. Így van ez mindig, amikor egy nő elsőként hódít meg olyan csúcsot, amit addig csak férfiak értek el. A Gál Pincészet területei meg még ráadásul a Kunsági borvidékhez is tartoznak. Berzenkedés ide vagy oda, nem fér kétség ahhoz, hogy a díj jó helyre került. Mint ahogy az összes többi is, konkrétan a Cannes-i Mondial du Rosé verseny aranyérme, a németországi Mundus Vini és a párizsi Vinalies Internationales ezüstérme, a Nemzeti Borkiválóság Program védjegye, a Magyarország Legjobb Újbora verseny és az Országos Borverseny aranyérmei, és a sok-sok többi hazai és nemzetközi elismerés szintén. Bár a borok magukért beszélnek, örülünk neki, hogy Éva személyesen is elkalauzol minket közöttük.