Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 00:00 - 00:00 |
szerda | 00:00 - 00:00 |
csütörtök | 00:00 - 00:00 |
péntek | 00:00 - 00:00 |
szombat | 00:00 - 00:00 |
vasárnap | 00:00 - 00:00 |
A birtokot, a nemesi hagyományok folytatójaként Malatinszky Csaba 1997-ben alapította újra.
A hagyományok jelenbe történő átültetése a borkészítés szellemiségében mutatkozik meg, amely nem költségszemléletű, hanem mindig az elérhető legmagasabb értékre összpontosít. Prémium minőség csak teljes odafigyeléssel érhető el, mely elegáns, nemes borokat eredményez.
A széleskörű nemzetközi előtanulmányokat maga mögött tudó alapító, személyesen irányítja a birtok teljes gazdálkodását és szakmai munkáját.
A termőterület nagysága 30 hektár, amely tudatos döntés következményeként a növekedés helyett a fenntarthatóságban határozza meg önmagát. A 10 hektár körüli blokkok földrajzi elhelyezkedése keletről nyugatra, Kisharsány, Siklós és Máriagyűd.
Termelt szőlőfajták: chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, muscat ottonel / cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot.
Amint azt a fajtaösszetétel is mutatja a birtok a cabernet franc és chardonnay fajtákat tünteti ki megkülönböztetett figyelemmel. Zászlós borát 2002 óta minden évben cabernet francból készíti.
2009 óta a gazdálkodás egésze organikus, a feldolgozott szőlőt teljes egészében maga termeli, borai bio tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az ültetvényen és a borászatban egyaránt a kézi munka a meghatározó. Elkészült borai három osztályba sorolva a következők: Classic minőségű Signature, a prémium Noblesse és a Super Prémium Kúria sorozat. Igazi különlegességként szűretlen borok mutatják a természetközeliség alapfilozófiáját. Eddigi munkáját a 2015 óta készített high-end osztályt teremtő Maghari koronázza meg, amely zárt körülmények között, új tölgyfahordóban erjed és érik. Az eljárás, Methode Malatinszky, újszerűségével 2018-ban, a SIAL (Párizs, Shanghai) innovációs nagydíját nyerte el.
A magas igényű szemléletből fakadóan borait hazai és nemzetközi „niche marketen” értékesíti.
Prémium palackjait a hazai borbarátok elsősorban az 1992 óta működő budapesti borszaküzletben és a villányi borászatban vásárolhatják meg.
A máriagyűdi Kövesföld dűlőben álló Présházban alkalom nyílik a Super Prémium választék megkóstolására is, amelyhez alkalmanként az ajánlott fogásokat a borász maga készíti.
- KIEMELKEDŐ TÉTELEK -ILYEN BOROKAT BIZTOSAN NEM KÓSTOLTOK MINDENNAP! -
Egy igazán extra kóstolóval készülünk Nektek a Malatinszky Kúria Organic Wine Estate-tel! Malatinszky Csaba csupa olyan bort hoz erre az estére, amire maga James Suckling 92+ pontot adott!
De ki is az a James Suckling és miért olyan izgi, ha 92+ pontot ad?
James egy amerikai bor és szivar szakértő. Ő vezeti a Wines Spectator Európai boraival foglalkozó rovatát. Eredetelig politika tudományt és újságírást tanult. Apjának köszönheti a borokhoz való viszonyát, mert édesapja imádta a borok világát. 1981-ben csatlakozott a Wine Spectatorhoz, ahol életében először 1984-ben küldték el Európába, amikor megismerkedett Bordeaux-val és Olaszország nagy boraival. 1987-ben költözött Londonba, hogy közelebb legyen az Európai borok világához, majd 11 év után átköltözött Olaszországba. 2010-ben indította el saját weboldalát, ahol publikálja a kóstolt tételeket. Majd létrehozott egy szuper kóstolót, kifejezetten a Toszkán nagynevű borászatok részére, ahol a vendégek borokat és ételeket tudnak kóstolni, "Divino Tuscany" néven. A Wine Spectatornél töltött idő alatt évi 4.000 bort kóstolt, aminek közel fele Olasz volt, így érthető az elköteleződése. Érdekes kóstolási stílua van, hiszen nem szokásos módon kezdi a borkóstolást: nem nézegeti a színét, nem illatozza meg, hanem egyből belecsap a közepébe, és kortyol egyet. Hogyha szerinte a kortyban megvan a harmónia, akkor jónak fogja ítélni.
A bort olyannak tartja, mint a zenét: a lényeg, a harmónia. A legfontosabb pedig az, hogy kimozdítson a hétköznapokból és érzéseket adjon, "mint a zene, az irodalom, vagy a szerelem".
- BORSOR -
1. Signatura Rajnai Rizling 2019
2. Nobless Chradonnay BIO 2018
3. Nobless Cabernet Sauvignon BIO 2015
4. Novum Conception BIO szűretlen 2020 // JamesSuckling 92p!
5. Nobless Cabernet Franc 2015 // James Suckling 95p!
6. Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2013 // JamesSuckling 98p!
7. Malatinszky Cabernet Franc Maghari // JamesSuckling 96p!
Jegyvásárlás: https://kostolomborkereskedes.hu/esemenyek/69/best-of-villlany-by-james-suckling-malatinszky-kostolo-92-pont-felett
A Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Villány különleges értékeit mutatja be világszerte. Malatinszky Csaba Magyarország első sommelier-jeként különleges érzékkel "blendeli" a borokat, amely képességét főként francia borvidékeken, ezen belül is Bordeaux-ban fejlesztette tovább.
A bordeaux-i típusú előjegyzés a vásárlás egy exkluzív módja, amely során a vevők elővételben, egyedülálló feltételekkel juthatnak hozzá különleges borokhoz.
A Malatinszky Kúria 19. alkalommal kínál borokat ezen a módon. A még érlelés alatt álló tételeket a birtok egy szűk körű, előadással egybekötött rendezvényen mutatja be.