Haraszthy Pincészet

5/3.5
(6 szavazat)

Jelenleg zárva

Adatok

Etyek, Magyarország, Öreghegy 3108. hrsz, 2091
Borvidék: Etyek-Budai
http://www.hvp.hu/
+36209971289
  • Állatbarát
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Nyitvatartás

hétfő Zárva
kedd Zárva
szerda Zárva
csütörtök Zárva
péntek Zárva
szombat Zárva
vasárnap Zárva

A PINCÉSZETRŐL

 

A borászatot 1996-ban alapítottuk és azóta is folyamatosan arra törekszünk, hogy évről évre kiváló borokat készíthessünk fogyasztóink számára. Névadónk Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított előttünk azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva dolgoztunk és ennek köszönhetően mára elmondhatjuk magunkról, hogy az etyek-budai borrégió legnagyobb földbirtokosai vagyunk.

A magyar fajták mellett foglalkozunk Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi tökéletesítésével is. Boraink legnagyobb részben az alábbi fajtákból készülnek: Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir. Cuvée készítésekor Szürkebarát, Királyleányka és Zenit szőlőfajtákat is használunk. Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal.

Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgozunk, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraink. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmazunk a borkészítés során.

2016-ban 250.000 palackot készítettünk, melyek 3 különböző borcsaládban kerülnek piacra.

Az alap – Haraszthy – borcsalád tagjai minden esetben reduktív módon készülnek. Könnyed, de jól strukturált borok. Közös jellemzőjük a primer aromagazdagság és lendületesség.

A Virtuoso borcsalád tagjai tölgyfa hordós érlelést kapnak. Testesebb, komplexebb borok. Jellemzően 1,5-2 éves korukban kerülnek a fogyasztók elé.

Fantástico borcsaládunk borai csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagból. Általában 3 éves korukra válnak fogyasztásra éretté.

Szortimentünkben megtalálhatóak argentin és kaliforniai testvérpincészeteink tételei is.

 

TERÜLETEINK

 

A 2016-os év nagy kihívás volt számunkra, mert az Etyek – Budai Borvidékhez tartozó Válon több, mint 100 hektárnyi területet vásároltunk meg, melynek köszönhetően a régió második legnagyobb földbirtokkal rendelkező borászatává váltunk. Az organikus növekedés első jelei már most megmutatkoznak, ugyanis az idei évben jelentősen nőtt a termelésünk: a tavalyi 250.000-hez képest idén 300.000 palack bort készítünk.

A fejlődés azonban itt nem áll meg: célunk, hogy az újonnan vásárolt területeket folyamatos odafigyeléssel és munkával teljesen rendbe hozzuk: a hiányzó szőlőt pótoljuk, a régi területeket újratelepítsük, valamint új ültetvényeket hozzunk létre. Küldetésünk, hogy a nagyobb mennyiségek ellenére is a tőlünk elvárt minőséget tudjuk biztosítani.

 

A NÉV

 

Névadónk Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított előttünk azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva dolgoztunk és ennek köszönhetően mára elmondhatjuk magunkról, hogy az etyek-budai borrégió legnagyobb földbirtokosai vagyunk.

Haraszthy Ágoston (1812-1869) izgalmas, cselekményekben bővelkedő élete nem véletlenül névadója borászatunknak. Az Újvidékhez közeli Futakon született, Eleinte jogi pályára készült, azonban hamarosan kivándorolt az Egyesült Államokba az itthoni bizonytalan politikai helyzet miatt. Először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát, más források szerint Széptájat (ma Sauk City néven ismert).

1857-ben látogatást tett a Sonoma-völgyben, ahol egyből felismervén a vidék kiváló adottságait, újabb földterületeket vásárolt. Itt 226 hektáron létesített szőlőültetvényeket, borászatát Buena Vistának keresztelte. Ez a borászat a mai napig aktív. Haraszthy hitte, hogy ezen a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban és több mint 300 szőlőfajtával tért vissza. Ezekben az években elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zinfandel szőlő és bor kinemesítésében.

Grófnak és ezredesnek adta ki magát (noha nem volt született arisztokrata, de nemes és rendőrtiszt igen). Európa hercegi szalonjaiban, sőt San Francisco cifra újgazdagjai közt is egyformán otthonosan mozgott. Kalandor volt, tán szélhámos, megszállott, kiállhatatlan és  zseniális is egyben. Ma már úgy tartjuk számon e hajdani bácskai magyart, mint a kaliforniai szőlőkultúra atyját (“The Father of Californian Viticulture”).

Élete utolsó szakaszában cukornád ültetvényeket vásárolt Nicaraguában és rumkészítőként tevékenykedett, míg egy napon saját birtokán föl nem falták a krokodilok.

 

Tovább olvasom

A pincészet borai

Események

Nincs közelgő esemény.

Elérhetőség

2091 Etyek Öreghegy 3108. hrsz
http://www.hvp.hu/
+36209971289