Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 12:00 - 21:30 |
kedd | 12:00 - 21:30 |
szerda | 12:00 - 21:30 |
csütörtök | 12:00 - 21:30 |
péntek | 12:00 - 21:30 |
szombat | 12:00 - 21:30 |
vasárnap | 12:00 - 21:30 |
A pince alapkövét 2001-ben raktuk le, de családunk szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretetét, valamint a borkészítés hagyományát. A mai birtok alapját a 90-es évek elején kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő jelentette.
Az évek alatt folyamatosan bővítettük a birtokot, növeltük a pincét és a gasztronómiai kontextus erősítéseként megnyitottuk regionális gourmet konyhát vivő éttermünket is. Jelenleg bő 10 hektáros birtokméretnél tartunk, Csopak mellett Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területeink. Csak saját szőlőt dolgozunk fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltünk le. A szőlőben és a pincében egyaránt célunk, hogy a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva és a nagyvilágról méretet véve készítsünk egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat.
A gasztronómiai kontextus erősítéseként a pincészetnél működő MÁRGA bisztrónk a birtok boraival és regionális konyhájával egész évben nyitva áll a látogatók előtt.
Borkóstolás 10 főtől, előre egyeztetett időpontban. (trezor@szentdonat.hu, +36 20 352-5560) A Márga Bisztróban, illetve nyáron a Bortrezorban kisebb létszámmal is lehetőség van a borok kóstolására, fogyasztására.
A Chez Dodo augusztusban a Balatonon bukkan fel izgalmas helyszíneken, hogy a nyári pihenés alatt is megtaláld kedvenc macaronjaidat és megkóstold a legújabb ízkollekciónkat.
A ‘magyar klasszikusok ízkollekcióban 6, szívünknek nagyon kedves magyar süteményt varázsoltunk nektek roppanós macaron-kalapok közé. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mindazt a különleges ízélményt és textúrát, amit elengedhetetlennek érzünk egy ilyen aprócska desszertben már egyetlen harapásban visszadjuk. ✨
Az eseményen megkóstolhatod a Dobos-torta, máglyarakás, somlói galuska, Esterházy-torta, mákos guba, szilvás gombóc és Rákóczi-túrós óriásmacaron ízeinket sok egyéb finomság mellett.
A helyszínen személyesen mesél az ízekről és mindenről, ami macaron Szalai Dóri, azaz Dodo, a Chez Dodo megálmodója.
Az isteni pezsgőkről és borokról pedig a Szent Donát Borkúria gondoskodik majd. 🍾
🍷Szent Donát Gasztroest, avagy hogyan kerül a tihanyi Magma a pohárba…
"Hagyomány és természetesség” ... szól az idézet a Szent Donát Birtok honlapján, legyen hát ez következő tematikánk is.
🍇Csopaki márgán nevelkedett furmint, amely magnum palackban tárja fel nekünk izgalmas világát. De itt lesz a tihanyi kráterben, magmán szenvedő kékfrankos is, mely könnyed gyümölcseivel és finom fűszereivel mutatja be nekünk a termőhely naturális ízvilágát.
🤗Engedjünk a csábításnak, és jöjjön, aminek jönnie kell…
😇Baráti társaságok, párok, üzleti partnerek számára, ajándéknak is tökéletesek gasztroestjeink. Összeszokott csapatunk már évek óta igyekszik maradandó élményt nyújtani Vendégei számára.
🥓Fogadó
Kapris harcsapaté, olíva, pirkesz
#talajsztori, Blanc 2018 (sauvignon blanc - furmint)
🍢Hideg előétel
Tuba tanya válogatós, mézes-kakukkfüves gyökér
#talajsztori, Rosé 2018 (kékfrankos)
🥣Leves
Póréhagyma-burgonya krémleves, rántott nyúl rilette
Csopak Hegybor 2018 (olaszrizling)
🍱Főétel
Josperben sült, konfitált malaccsászár, paprikás "slambuc", cékla
Magma 2018 (kékfrankos)
🍨Desszert
Pecorino panna cotta
Márga Magnum 2016 (furmint)
📅2020. március 20. péntek
🕖 19:00 óra
🏷️ 12 990 Ft/ fő
🚌 Transzfert 3 000,-Ft/ fő áron biztosítjuk oda-vissza!
📍 Pickup pontok:
Debrecen, TESCO parkoló (Debrecen, Kishegyesi út, Sportsdirect)
⏰ Indulás: 18:20 - Kérjük, érkezzen pontosan!
Ebes, 4-es főút buszmegálló (Debrecen felől)
⏰ Indulás: 18:35 - Kérjük, érkezzen pontosan!
📌Regisztráció, asztalfoglalás: https://form.jotform.com/200412687049050
Szent Donát Matiné - Róma és a Balaton a régész szemével
Szűk 2000 éve, Rómában egy fiatal városi polgár belépett a birodalom hadseregébe. Tehetsége révén gyorsan emelkedett a ranglétrán, 30 évesen már a császár, Marcus Aurelius személyi testőrségének tagjaként lépett Pannónia földjére. A háborúkból kiábrándult magas rangú katona titokban megkeresztelkedett és szellemi vezetőként terjesztette a légióban a szeretet új hitét. Isteni segítséggel megnyert császárának egy fontos duna-menti csatát, de végül ez lett a végzete...
Akár egy jól megírt hollywood-i forgatókönyv is lehetne, de ez nem fikció, hanem névadó Szent Donátunk, a csopaki szőlők védőszentjének legendája és a pannon történelem!
Augusztus eleje a szőlő érésének kezdete és egyben Szent Donát ünnepe. Ennek apropóján elhívjuk a balácai Villa Romana régészeit, Kovács Loránd Olivért és Kiss Alexandrát egy kötetlen beszélgetésre, hogy gondolatban megpróbáljunk visszailleszkedni Szent Donát pannon latin világába.
Hogy mi történt Szent Donáttal, mi köze van a szőlőhöz és a nyári jégveréshez az is kiderül.
Közben egyebek mellett kóstoltatjuk három Szent Donát parcella borunkat. A forgalmi tétel 2016-os mellett két en primeur 2017-es hordómintát, melyek közül az egyik egy első évjáratú vörös meglepetés tétel!
Kódex Matiné - Fekete Birtok X Gero Music
Közel 10 éve, 10-en csopaki termelők elhatároztuk, hogy a klasszikus Csopaki bor évszázados termőhelyi "receptjét" egy részletes Kódexbe foglaljuk és annak szigorú szabályait betartva készítünk dűlőszelekciókat. Úgy gondoltuk, hogy amennyiben a Kódex jól vizsgázik, úgy a borok egy közös stílusra iskolázva megmutatják a csopaki dűlők eltérő karektereit. A Csopaki Kódex pedig olyan jól vizsgázott, hogy mára egy európai szinten jegyzett komoly Csopaki eredetvédelmet hívott életre.
Kódex Matiné sorozatunkban a történet mögött álló birtokokat hívjuk el és tartunk kötetlen beszélgetős laza kóstolót Kódex borokkal.
Első alkalommal a Fekete Birtok látogat el hozzánk, zenei aláfestésként pedig a Kiosk rezidens zenefelelőse GERO billentyűzik:
Dr. Fekete Zsolt a Kódex csapat egyik "erős embere". Ügyvédként ő szövegezte a Csopaki Kódex védjegy szabályzatát és ő a Kódex védjegy bizottságának elnöke. Pincéjében 10 évre visszamenőleg őriz dűlőszelekciókat 1,5 hektáros birtokáról. A nagy gonddal készülő mikrotételekért sommelier-k jönnek hozzá házhoz, akár Japánból is. Érett évjáratait nemrég a Gault&Millau is szemlézte és magasztalta. Ezekből sorakoztatunk fel egy kisebb válogatást...
Program:
- 17:00-tól 18:00-ig beszélgetés Dr. Fekete Zsolttal
- 18:00-tól 21:00-ig kötetlen kóstoló és borteraszozás
a Kiosk rezidense zenészével, GERO-val kiegészülve!
Ülünk egy pohár borral a teraszon, nézzük a tájat - benne a csopaki dűlők, a Balaton, Tihany és a déli part dombjai. Ismerős?
Ez a megszokott látvány egy geológus szemével nézve azonban egy sokkal izgalmasabb mozi!
Kíváncsi vagy a balatoni #talajsztori-ra?
Akkor gyere el hozzánk és hallgasd meg, hogy mit lát a teraszról Korbély Barnabás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológusa!
Közben pedig mi mást is kóstolnánk mint a 3 friss #talajsztori-t!
Ez már a tavasz, emberiség, nyit a Szent Donát Borterasz és a pinceajtó elé – a tavalyi sikerre való tekintettel – idén is érkezik a Gastro-Hack team#GreenEgg-ekkel és #Yagoona ring-grillel!
A rácson pisztrángok, borjúmájak, kacsamellek sorakoznak majd, a jégvödőrből pedig olaszrizlingek, furmintok, a vödrön túlról pedig kékfrankosok társulnak a #spiritfood-ok mellé.
Kávé tekintetében ismét a legfelső polcra nyúlunk; idén az Umami Coffee Roastery világos pörkölései csorognak a La Marzocco Hungary #GS3-asából csészékbe – vendég-baristánk László Hegedüs megtisztelő részvétele jóvoltából.
További részletek hamarosan, addig is: save the date!
Bio szemléletű bormustra : kóstoljátok meg a Junibor bio szemlélettel és organikus módon gazdálkodó borászainak tételeit. Itt lesznek a Junibor bio, átállásban lévő és bio szemlélettel, de tanúsítvánnyal éppen még nem rendelkező fanatikus szőlész-borászai. Szó lesz:
- a tapasztalatokról
- az átállás és az akkreditáció előnyeiről, esetleges nehézségeiről
- a váltások okairól és eredményeiről
Organic Special sétáló kóstoló másodszor a DiVino Gozsduban // Március 21. // 18:00-21:00
9 borász, 18+ tétel
Kiállító Juniborászaink:
HERNYÁK Tomi, KIS Tamás, PFNEISZL Katrin, DEMETER Endre, WILLE-BAUMKAUFF Stefán, GERE Andrea, ÁRVAY Szabi, KOVÁCS Tamás, PÁLFFY Attila,
Maradunk lendületben, folytatjuk #birtokkonyha sorozatunkat: ezúttal villányi barátainkat hívjuk el Csopakra egy közös borestre. A Gere Attila Pincészete képviseletében Gere Andi és birtokuk éttermének, a Mandulának a séfje, Kozma Szabolcs érkezik hozzánk március 24-én. A Szent Donát Birtok és a MÁRGA Bisztró színeiben Kovács Tamás birtokvezető valamint Endrédi Zoltán és Varga Roland séfek prezentálják majd a borokat és az ételeket.
Tavaly hagyományt teremtettünk, idén ősszel újra megrendezzük a Csopaki Kódex sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel és ehhez illeszkedő menüvel a Sáfránkert Vendéglőben. A kóstoló után mindenkit invitálunk a Guden misére a paloznaki templomba, majd a szokásos Guden buliba aHello Tourist Kertbe!
ll. Csopaki Kódex sétáló kóstoló
Szerettük volna az őszt egy különleges esménnyel üdvözölni, és az életmozzanatok együttállása most úgy hozta, hogy - nagy örömünkre - mindez a pannonhalmi Viator Étteremmel kooperációban meg is valósulhat október 13-án a Márgában. Endrédi Zoltán és Varga Roland házigazda-séfek mellett Gyurik Gábor fogja elkészíteni a hat tételes ételsort. Kovács Tamás (Szent Donát Birtok) és Illés Tamás (Pannonhalmia Apátsági Pincészet) pedig a nyolc állomásos borkíséretért fog felelni.
Mini Green Egg grill szeánszokkal készülünk a pince előtti borteraszon Czinege úrral és a Wine Flow-val közösen!
Július 20-tól 22-ig (csüt-pé-szo), minden nap 17:00 órától 22:00 óráig folyik a kis gasztroshow a birtok borteraszán és füves placcán, a megunhatatlan csopaki panoráma díszletével!
A grillezés és füstölés mellett Czinege Tamás La Marzocco kávégépen készít kávékoktélokat, valamint debütál pincészetünk vadiúj meglepetés borcsaládja is!
Az ételekhez kizárólag biológiailag lebomló cukornád és fa evőeszközöket valamint tányérokat használunk, melyek komposztálást követően a szőlőterületeket gazdagítják.
A csopaki Szent Donát Birtokon a szőlőben és a pincében is egyaránt cél, hogy a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva és a nagyvilágból méretet véve egyedi, izgalmas és a termőhely karakterét hűen tükröző borok szülessenek.
Boraikat kóstolva vendégeink is meggyőződhetnek arról, hogy ahogyan a csopaki szőlőhegyeken, úgy a birtok borain is bizonyíthatóan Szent Donát áldása van.
Tisztelt Borkedvelő Borbarátom!
Itt a tavasz, jön a nyár, jöjjenek a fehérborok!
Szeretettel invitálom Önt és vendégeit, borkóstolóval egybekötött vacsoránkra
2017. március 30-án, CSÜTÖRTÖKÖN 19.30-kor a Tengeralattjáró Állomás étterembe!
Ha olaszrizling, akkor Csopak. Ezen az estén a St. Donát pincészet főborásza és tulajdonosa Kovács Tamás személyesen mutatja be borait. Csopak egyike a nagy Balatoni termőhelyeknek, ahol értelmet nyer a terroir fogalma. A termőhely megmutatkozik a borokban és ez a terroir karakter dűlőnként tovább bontható attól függően, hogy milyen a talaj, hogyan változik a lejtésszög, a magasság, a Balatontól és az erdőtől mért távolság, ezért készítenek talaj szerint válogatott dűlő-borokat.
Ha február, akkor Furmint!
Február 18-án Furmint estet szervezünk a Márgában a FurmintUSAprojekt borászataival. A FurmintUSA célja egy letisztult és profi piaciépítés a magyar furmintok számára az amerikai piacon. A témaválasztás nem véletlen, ugyanis Márga Furmintunkkal mi is a projekt részesei vagyunk.
Szent Donát Birtoktúra dűlőjárással és pincevezetéssel. A vezetés végén opcionális mini kóstoló.
Borainkra hangolt degusztációs birtok menü:
4 fogásos birtok menü borokkal 12.000.-HUF/fő
sofőr verzió borok nélkül 8.000.-HUF/fő