Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 11:00 - 22:00 |
kedd | 11:00 - 22:00 |
szerda | 11:00 - 22:00 |
csütörtök | 11:00 - 22:00 |
péntek | 11:00 - 22:00 |
szombat | 11:00 - 22:00 |
vasárnap | 11:00 - 22:00 |
2019. június 14-én megnyitott a Hableány, melynek nyitásával egy több évszázados történet folytatódik. Ez a történet szól Badacsonyról, a Balatonról, a fejlődő turizmusról, a helyiekről és a Laposa családról. Szól a Balaton fejlődéséről, a gasztronómiáról, a borról, a borvidékről. Ez a történet egy igazi balatoni történet.
Azt biztosan tudjuk, hogy az 1800-as évek közepétől már vendéglő működött ezen a helyen: a telek, amelyre a Hableány-szálló épült 1857-ben Holzeri János zirczi lakos tulajdonában volt , és egy „L” alakú épület állt rajta. Magát a Hableány-szállót 1883. július 14-én nyitották, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. Hellyel-közzel azóta is működött, igaz, állapota folyamatosan romlott. A Laposa család beruházásának központi eleme volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon. Birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely lesz, ahol a múlt és a jelen összeér. A fejlesztés a Laposa Birtok, és a mögötte álló család életében is hatalmas lépés. Sok személyes emlék közül talán a legfontosabb, hogy a Laposa szülők, Eleonóra és József, a birtok alapítói is e falak között keltek egybe. A funcionális tartalom mellett ezért is fontos, hogy közösségi térként, élettérként, találkozó pontként tekintsünk rá. A tervezők is ezt tartották szem előtt, amikor a feldolgozó tereket, az érlelőt, az irodát, a borbisztrót és a boltot elhelyezték az épületben.
„Hihetetlen érzés, amikor egy városképhez hozzátartozó épületet megújulva, új funciókkal felruházva, mégis a múltat tiszteletben tartva lehet visszaadni a közösségnek. A Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület születik újjá, frissül fel, bővül, kel új életre” – mondta Laposa Bence, az épületet megvásárló Laposa család tagja, a Laposa Birtok ügyvezetője. A Hableányt hivatalosan 2019. június 14-én adták át közel 2 éves felújítás után. A modern birtokközpont, borbár, feldolgozó és gasztronómiai színtér megnyitóján beszédet mondott még Krisztin N. László Badacsonytomaj Város Polgármestere, Fenyvesi Zoltán országggyűlési képviselő, Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is. Az épületet Laposa Norbert plébános szentelte meg – a névrokonság itt csupán a véletlen műve. A megnyitón jelen volt a Laposa család, a második generáció: Laposa Zsófia, Laposa Lilla és Laposa Bence, valamint a birtok alapítói, a szülők, Laposa Eleonóra és Laposa József is.
„Sok szempontból is izgalmas projekt ez. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tettenérhető, épp úgy, mint a végeredményben. Tökéletes szimbóluma ennek a gondolkozásnak az épület oldalán található mozaik, Kumpos Éva 1965-ös hableány képének megmentése, majd restaurálása: ez is egy darab a múltból, amit szeretnénk megőrizni, továbbvinni” – mondta Laposa Zsófia, a birtok borásza. Az ő álmának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a borászati üzemben egy pezsgő készítő üzem is helyet kapott.
Mind a Laposa család, mind a város, vagy tágabb értelemben véve a régió egy kiemelten fontos projektje a Hableány felújítása, egy olyan beruházás, amit minden badacsonyi izgatottan figyelt eddig, hiszen majdnem mindenkinek van egy személyes története – az épület múltját 1883 óta írták a helyiek és persze az idelátogatók. A Hableány-szállóban megszállt Jókai Mór is, 1887-ben édes zenéről, emlékezetes estékről áradozik. De lakomázott az étteremben őfelsége Erzsébet királyné is 1896-ban, amit fenn, a “budai várban “ is megirigyelhettek volna. Egy időben a Hableány név olyan népszerű lett, hogy átterjedt szinte mindenre a környéken: Hableánykert, Hableánypark, sőt 1909-ben a Badacsony-Hableány nevet kapta az új vasúti megálló és a posta, 1910-ben pedig már Hableánynak titulálták Badacsonynak azt a részét is, amelyet korábban Fürdőtelep néven emlegettek. Közel 80 év után, 1964-ben jött az első nagy megújulás, a régi Hableány étterem helyén új, az előzőnél kétszer nagyobb vendéglátó- kombinátot építettek. Az akkori időkhöz mérten az új létesítmény komoly méretekkel rendelkezett, hatalmas 120 négyzetméteres terasszal.
A Hableány találkozó pont volt mindig is, esküvők, születésnapok, nagy beszélgetések helyszíne, eleinte szálló, aztán bolt, étterem, utoljára pedig már modern streetfood bisztró, ami már a Laposa családhoz kötődött (2015-2017). Akkor is öröm volt nézni, ahogy az elhanyagolt épület életre kel, a hatalmas terasz újra hangossá válik. Szinte érződött, hogy az épület “élni akar”, olyan mohón vették birtokba az ide látogatók. A nagy lépés természetesen csak ez után következett, az elmúlt 1,5 év építkezéssel telt. Most, 2019-ben megnyitják a kapukat a nagyközönség előtt is, az idei termés pedig már ide érkezik be. Ekkor indul el a pezsgő készítés is az üzemben, izgalmas évek állnak hát a Laposa család és a birtok előtt.
FONTOS INFORMÁCIÓK
➢ Maximális kapacitás: 400-450 000 palack/év, ebből 50 000 pezsgő
➢ Tartály méretek: 50-300 hl között (tartalyter 100 és 150 hl)
➢ Borászati technológia a Della Toffola cégtől
➢ Építész: Kis Péter, PLANT Atelier
➢ Kivitelező: Vektorbau
➢ A bor portfolióban jelenleg 20 féle tétel szerepel, ezeket a Hableányban mind kóstolni is lehet
➢ Laposa Birtok: 30 ha saját terület
➢ Az épületben régen posta működött, innen jött az ötlet, hogy most is lehessen képeslapot küldeni a Habelányból
➢ Az épületben egy család- és helytörténeti kiállítás is helyet kapott
A LAPOSA GASZTROBIRTOK tagjai: Hableány, Laposa Birtok, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró
Sztorizás és kalandozás a borvidék történelmében keresztbe-kasul Laposa Józseffel ›› // Az előadást mindenképp megtartjuk online, vagy személyesen.
A harmadik téma: A Badacsonyi borvidék -elsősorban Badacsony - kiemelkedő építészeti értékei.
Édesapánk Laposa József egyértelműen a borvidék egyik meghatározó alakja, több évtizede van jelen, számos borral, borvidékkel kapcsolatos könyv, tanulmány, esszé származik tőle. Ő és édesanyánk, a badacsonyi származású Barabás Eleonóra, vagy ahogy itt mindenki hívja, Nóri néni tették le a birtok alapjait, vásárolták az első területeket a kiemelt dűlőkön. Ha valaki, akkor édesapánk sokat tud meséli a borvidék múltjáról, jelenéről, és talán jövőjéről is. Tájépítész, esztéta, nem mellesleg doktori dolgozatát a Balaton-felvidéki szőlőhegyekről írta
„Az élet és a táj jellemzője is a folyamatos változás. Feladatunk e változásban az értékek, hagyományok, a finom sajátosságok és az új technológiák, ismeretek, szokások közötti összhang megteremtése.”
Időpontok:
Minden alkalommal 15:00-kor kezdődnek az előadások és körülbelül 3 órán át tartanak. Az előadások alatt 3 bort kóstolunk amik mellé falatkákkal készülünk. Az előadások a Hableányban lesznek.
// A változtatás jogát fenntartjuk
— NAGY ÖREGEK A HEGYRŐL SOROZAT —
VII. FEJEZET: FINÁLÉ
(Ez is Pláne Péntek, csak nem fér ki...)
Szóval ez volna az idei szezon nagy dobása. Hat olyan ember, akik nélkül a borvidék nem volna a Badacsonyi borvidék.
Eddig hat különböző, de minden alkalommal tartalmas és egyedülálló estét beszélgettünk át egyikükkel.
Most, a hetedik alkalommal leülnek egymás mellé, mi pedig közéjük dobjuk a gyeplőt.
Közéjük:
Nyári Ödön
Part Imre
Laposa József
Málik Zoltán
Németh Pista bácsi
von Beőthy János
Fontos változás, hogy átkéredzkedünk a Hableányba. Jó ez a családias zsúfoltság, de várhatóan most már tényleg nem férnénk el itthon.
Ők pedig természetükhöz híven komolyabb falatokkal, ételekkel készülnek majd, mint mi tettük eddig.
Borsor később, de mindenki két borral készül, ami egyszerű számítás szerint is tizenkét tételt jelent. Ez pedig még egyszerűbb számítás szerint egy csodálatos és hosszú estét.
Az este ára 9.500,- Ft lesz, mely ár tartalmazza a borkóstolót, a közben felszolgált ételeket és nyilván a beszélgetést. Úgyis a beszélgetés a lényeg.
Foglalás az ismert elérhetőségeken lehetséges és szükséges.
Minden évben az ősztől tavaszig tartó időszak egyik legkedvesebb programsorozata a borbarangolás: ez tulajdonképpen különleges borvacsorák sorozata, olykor zenével, kuriózumokkal, és persze a csendesebb időszakra jellemző nagy beszélgetésekkel. Szombat esténként kulináris élményekkel és meglepetésekkel várnak a régió legjobb éttermei, borászatai.
A Hableányban harmadik alkalommal február 8-án várunk titeket, ízletes fogásokkal, tüzes badacsonyi borokkal és élőzenével.
A vacsorán felszolgált ételek és borok:
Aperitif: Hableány Rajnai Rizling 2019
Előétel:
Ponty - bodza - mustár
• Laposa Hegybor 2018 •
Leves:
Gulyás - lime
• 4 Hegy 2018 • Laposa Kéknyelű 2018
Főétel:
Báránycomb - zöldbab - édesburgonya - spenót
• Kőtenger Furmint 2016 •
Desszert
Füstölt joghurt - egres - tonkabab
• Zeus 2016 •
Fellép: Falusi Mariann és Sárik Péter
A vacsora ára: 15 500 Ft
A vacsora mellé 2500 Ft értékű üzemlátogatás kupont, adunk ajándékba, ami tartalmaz egy 3 tételes borkóstolót, illetve ajándékba adunk még egy képeslapot, amit a Hableányban elhelyezett postaládánkba dobva egyből fel is adhatsz az otthoniaknak!
A vacsorán való részvétel előzetes foglaláshoz kötött!
Asztalfoglalás: +36 30 316 0163
ELSŐ BADACSONYI ÚJBOR SÉTÁLÓKÓSTOLÓ
• A Hableány, Badacsony egyik ikonikus központi épülete mindig is találkozópont volt. 2019 nyara óta a Laposa Birtok központjának, látványborászatának, bisztrójának ad otthont hatalmas terekkel, amik csak arra várnak, hogy újabb és újabb kóstolókat fogadjanak be •
Idén ősszel szeretnénk a Hableány tereit megtölteni élettel és visszaadni a régi funkciót, találkozási pontot teremteni a borvidék borászainak, és egy olyan teret, ahol megmutathatjuk kifelé, a vendégeinknek a borvidéket. Nincs is jobb alkalom erre, mint a november, az újborok időszaka: kicsit fellélegzünk, már túl vagyunk a szüreten, és végre kóstolhatjuk munkánk első "gyümölcseit", az izgalmas, friss újborokat.
November 16-án újborokat kóstolni gyűlünk össze, de ez csak egy apropó a találkozásra. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. Így a résztvevő borászok nem csak egy újbort hoznak, hanem 2 izgalmas, régebbi tételt is.
• Milyen volt és lesz az évjárat? Mennyire volt küzdelmes a szüret? Miben segítenek egymásnak a régió borászai? Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapunk majd kóstolás közben.•
• Több mint 10 borvidéki borászat • Több mint 30 kóstolható bor • Egy egyedülálló helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló az őszi Badacsonyban •
Akik biztosan velünk lesznek boraikkal, és személyesen is (a sor folyamatosan bővül)
1. Istvándy Birtok
2. Gilvesy Pincészet
3. Skizo Borház
4. Villa Pátzay
5. Villa Tolnay
6. Válibor
7. Laposa Birtok
8. Fata Pince
9. Büttner Borbirtok
10. Málik Pince
11. Szeremley Birtok
12. Szászi Birtok
A sétálókóstoló ára 4900 Ft, mely feljogosít az összes bor kóstolására.
JEGYEK HAMAROSAN!
Szüreti dűlőtúra és a Hableány története Laposa Zsófival – LAPOSA SZÜRET 2019
›› 20 fős exkluzív dűlőtúra piknikkel a hegyoldalban a BMW X terepjárókkal a BMW-Wallis támogatásával
›› Ha szerencsénk van, épp elkapjuk a szüretet, minden esetre biztosan a legszebb dűlőkön kalandozunk majd
›› A piknikre a Hableány kamrájából készülünk finomságokkal, és természetesen borkóstolóval
›› A dűlőtúra után a Hableányban folytatjuk a programot kávéval, majd mesével, üzemlátogatással és borkóstolóval
›› A túra és a kóstoló ára 8900 Ft / 3 bort kóstolunk a dűlőn, 3 bort pedig üzemlátogatás közben
››› Jelentkezés: +36 20 316 0163
Augusztus 2-án egy rendhagyó eseményre invitálunk titeket! Egy estére leköltözünk Balatonra. A Hableányban várunk minden arra járót, de van még idő egy utazással is egybekötni. Boros nyári Opera gin koktélok, beszélgetés és kellemes zene az est menüje.
Kérjük, hogy részvételi szándékod jelezd itt, vagy a heni@operagin.com emailcímen.