Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 00:00 - 00:00 |
szerda | 00:00 - 00:00 |
csütörtök | 00:00 - 00:00 |
péntek | 00:00 - 00:00 |
szombat | 00:00 - 00:00 |
vasárnap | 00:00 - 00:00 |
Ez történt, ez történik
2010 A Parlament mellett, a Mezőgazdasági Könyvesbolt helyén új borbolt nyílik. Már a nyitás után eldöntjük: tematikus kóstolókat szervezünk a borboltba, zárás után. Amolyan Borsuli béta.
2011-2014 Gyakran találkozunk itt borászokkal, és a világ borvidékeiről is egyre többet tanulunk, Burgundiától Toszkánáig. Sokszor több alkalommal kell meghirdetnünk egy-egy kóstolót, olyan sokan jelentkeznek. Jó lenne egy Borsuli!
2015. március Átépítjük a Spora Architects-szel közösen a Kossuth téri borbolt felső szintjét: megszületik az évek óta vágyott hely, a Borsuli, ahol találkozunk, és megosztjuk a fontos tapasztalatainkat borokról, borvidékekről, borászokról. A koncepció kristálytiszta: folyamatosan kóstolunk, több témát alaposan átbeszélünk, és a mindennapokban is használható tudást adunk. Kóstolókat ugyanúgy tart borboltos, mint beszerző vagy épp gasztronómiai képviselő - mindannyian olyan témában, amivel a legtöbbet foglalkoznak a Bortársaságnál. A kóstolók 7-kor kezdődnek, kb. 2,5 órásak, maximum húsz-huszonkét fővel és 6-7 borral. Minden este közvetlen, gyakorlatias és informatív. Papírt nem adunk, és vizsga sincs. Négy témával indulunk: Így iszunk mi, Pezsgő ABC, Fehérbor ABC és Vörösbor ABC. Hamarosan még több témával bővül a Borsuli.
2015. július Az első hivatalos Borász a házban kóstolónk a Kreinbacher Birtokkal indul. Mellette több izgalmas téma érkezik: borvidékek, évjáratkóstolók, akutalitások.
2015. november Több mint 1000 vendég kóstolt és tanult a Borsuliban, 12 állandó témában tartunk folyamatosan teltházas kóstolókat.
2016. február A házigazdáink már rutinosak, néhányan angol nyelven is tartanak kóstolókat. Már 2000-en töltöttek nálunk egy estét, sok a visszatérő vendégünk, akik az alapoktól szisztematikusan haladnak az összetettebb témák, a komplexebb borok felé.
2016. április A naptárban egy hónapra előre minden este foglalt, a 12 állandó téma mellett egyre több a privát esemény. Ültetett kóstolót 10-24 főnek, kötetlenebb sétáló kóstolót 35 főnek tudunk tartani itt, akár angol nyelven is. Örülünk, mert a visszajelzések alapján a kóstolók szórakoztatóak, tele hasznos és praktikus tanácsokkal.
2017 Már szinte nem telik el nap Borsuli nélkül. Elindulnak vidéki kóstolóink, házigazdáinkból utazó előadók lesznek, csomagban is kaphatók jegyek a Borsuliba. A Borász a házban lokálisból globális lesz: Dieter Hübler (Laurenz V.) a zöldveltelinit, Clemens Busch a rajnai rizlinget méltatja a Kossuth téri borbolt emeletén.
Napjainkban 18 állandó téma és több mint 8000 vendég - lassan már követni sem tudjuk. Budapesten és vidéken is folyamatosan kóstolunk, gasztronómiai partnereinknek egész napos szakmai kurzusokat tartunk és folyamatosan törjük a fejünket új, izgalmas témákon. Ennyit itt, a többit a Borsuliban!
Kérdés esetén:
Furják Andrea
+36 20 343 7447
Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból. Rioja, Ribera Del Duero, Penedes, Rueda, Cava, Verdejo, Albarinho. Csak néhány régió és szőlőfajta, amiről biztosan hallunk az este alatt.
Most Villányé a főszerep. Ezen az estén Pohl Péterrel, a Sauska Birtok villányi kirendeltségének igazgatójával és Futó Júlia borásszal kóstoljuk a birtok legalább nyolc tételét, köztük régebbi évjáratokat is, és őket kérdezzük arról, hogy miként alakult az elmúlt három év, mióta itt a Borsuliban találkoztunk, mi foglalkoztatja őket a régióval kapcsolatban és mit gondolnak villányi borászatként magukról. Kóstolunk vertikálisan régebbi évjáratokat, de elsősorban egy keresztmetszetet szeretnénk adni a jelenlegi választékukról.
Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland, és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.
Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben. Mi a chateau, a vigneron, a village, és milyen fajtákat adott a világnak Franciaország? Itt kiderül.
Németország már súrolja a szőlőtermesztés határvonalát, de pont ez adja a különlegességét: az itt készült borok pengeként hasítanak, legtöbbször hihetetlenül gyümölcsösek és aromagazdagok, sokszor kivételesen ásványosak. És van egy szőlőfajta a világban, ami a chardonnay egyetlen vetélytársa a legnagyszerűbb fehérbor címért: ez a rajnai rizling, vagy németesen, riesling. A Rajna-völgyben minden erről az egy fajtáról fajtáról szól, és mi innen, Németország négy vidékről, Pfalzból, Mosel-ből, Rheingauból és Badenből hoztunk rieslingeket, az Ahr-völgyéből pedig pinot noirt. Közülük kóstolunk hetet, és beszélgetünk a régiókról, a borok stílusáról, a szőlőfajtákról, az minőségi osztályozásról, hogy magabiztosan tudjunk eligazodni a német borok között.
Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.
Európában syrah-ként ismerjük, de az újvilágban shirazként lett belőle szupersztár. Csak a ’90-es évek végén derült ki róla, hogy francia eredetű, a legszebb európai példákat a mai napig itt, a Rhone folyó völgyében találjuk.
Legnagyobb fegyvere az illata: csokoládés, feketeribizlis, áfonyás jegyeivel hódít, amit általában sűrű és gazdag korty követ - ennek és a jó érlelhetőségnek köszönhetően lehetett belőle Ausztrália legfontosabb kékszőlő fajtája.
Milyen a bor, ha a híres, francia apellációból, Hermitage-ból származik és milyen, ha a híres, ausztál Barossa-valley-ből?
Miért lettek olyan népszerűek a gyakran újhordóval fűszerezett ausztrál, chilei vagy épp dél-afrikai syrah-k?
Hogyan vált sok-sok cabernet-fanatikus kedvencévé?
Ezen az estén kiderül, milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borokban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni, miközben bejárjuk a fajta legmeghatározóbb régióit, Villánytól egészen Chiléig.
"A világ nem tud betelni a burgundikkal, Burgundia nem tud lépést tartani a világ szomjúságával“ – írtunk még ősszel, az ötödik Burgundia évjáratkörképünkben. De az elmúlt évtizedben a francia borvidék nemcsak a lelkes fogyasztók, hanem gyűjtők és befektetők kedvence is lett, miközben a mennyiség – köszönhetően a szeszélyes időjárásnak és az organikus művelésnek – évről-évre kevesebb. A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai a maszkulin, nagy súlyú bordeaux-ikkal szemben részletgazdag, cizellált, elegáns stílusukkal hódítanak, a chateau-k helyett a terület az úr.
Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.
Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból. Rioja, Ribera Del Duero, Penedes, Rueda, Cava, Verdejo, Albarinho. Csak néhány régió és szőlőfajta, amiről biztosan hallunk az este alatt.
Új-Zéland világsikert csinált a sauvignon blanc-ból, most nagyon úgy fest, hogy Dél-Afrikán a sor. A kétezres évek elején fiatal, ambiciózus borászok élesztették újra a többször padlóra küldött dél-afrikai borágazatot, az eredmény pedig ma már szemmel látható. A rhone-i és mediterrán fajtákkal beültetett domboldalak kiváló minőségű és egyben versenyképes árú borokat adnak, de pezsgőkészítésben is komoly kihívóivá kezdenek válni az óvilági borvidékeknek.
Ezen az estén alaposan megismerjük Dél-Afrika borait, régióit – elsősorban a bortermelés bölcsőjét, Swartlandot –, és a fajtákat, amik a világ borszeretőinek figyelmét Dél-Afrikára szegezték. Közben természetesen most is sokat kóstolunk: csendes borokat és pezsgőket, a sauvignon blanc-tól a pinotage-ig.
“Ne feledjék uraim, nemcsak Franciaországért harcolunk, hanem Champagne-ért is!” - szólt Winston Churchill legendás mondata a második világháborúban. Bár több száz éves, a francia champagne-nál aligha találunk ma népszerűbb és elegánsabb italt.
Ezen az estén Észak-Franciaország Champagne régióját ismerjük meg a pezsgőkön keresztül: szó esik a terület adottságairól, a szőlőfajtákról, a champagne-készítés szigorú technikájáról és technológiájáról, a több száz éves champagne-házakról, miközben különböző stílusú champagne-okat kóstolunk.
Európában syrah-ként ismerjük, de az újvilágban shirazként lett belőle szupersztár. Csak a ’90-es évek végén derült ki róla, hogy francia eredetű, a legszebb európai példákat a mai napig itt, a Rhone folyó völgyében találjuk.
Legnagyobb fegyvere az illata: csokoládés, feketeribizlis, áfonyás jegyeivel hódít, amit általában sűrű és gazdag korty követ - ennek és a jó érlelhetőségnek köszönhetően lehetett belőle Ausztrália legfontosabb kékszőlő fajtája.
Milyen a bor, ha a híres, francia apellációból, Hermitage-ból származik és milyen, ha a híres, ausztál Barossa-valley-ből?
Miért lettek olyan népszerűek a gyakran újhordóval fűszerezett ausztrál, chilei vagy épp dél-afrikai syrah-k?
Hogyan vált sok-sok cabernet-fanatikus kedvencévé?
Ezen az estén kiderül, milyen iskolázásai vannak a fajtának, és mindez hogyan mutatkozik meg a belőle készülő borokban. De arról is beszélgetünk, miről lehet felismerni és melyik területekről érdemes kóstolni, miközben bejárjuk a fajta legmeghatározóbb régióit, Villánytól egészen Chiléig.
A Fehérbor ABC kóstolóin megismert fehér szőlőfajták, valamint a fehérbor készítésének folyamata után szintet lépünk. Olyan borvidékeket és fajtákat mutatunk a világból, amik már nem csak az adott fajtáról, de a termőhelyről, a klímáról, a talajról, stílusokról is átfogó képet adnak.
Ezen az estén kevésbé ismert, és nagyon népszerű fajták is reflektorfénybe kerülnek, megismerünk érdekes területeket a németországi Pfalztól egészen a chardonnay szülőhazájáig, Chablis-ig. Hogyan és mitől lesz népszerű egy fajta? Milyen jellegzetességei vannak a zöldveltelininek vagy épp a verdejonak? Megkóstoljuk őket, hogy megmutassuk, milyen borokra figyel most a világ.
Újvilágként emlegetjük őket, pedig a 16. századi spanyol gyarmatosítás óta termesztenek szőlőt és készítenek bort. Ma már bátran mondhatjuk: nem is akármilyet!
Dél-Amerika különös világ, a bortermesztés itt az Andok meredek dűlőibe koncentrálódik, gyakran 1500 méteres magasságban. Ha a dél-amerikai borokat méltatjuk, jó eséllyel egy argentin malbec vagy chilei carmenére élményét kotorjuk elő az emlékeinkből, de ma már Uruguayból vagy Peruból is kóstolhatunk remek borokat.
Hogy segíti Dél-Amerikai híres borvidékeit a különleges klíma? Mire használják az Andokból olvadó havat a borászatok? Hogy lehet akár 4-500 hektáron is organikusan gazdálkodni errefelé? A spanyol gyarmatosítás ellenére miért francia fajták lettek meghatározók?
Ezekről is beszélgetünk a kóstolón, miközben három ország híres vidékeiről kóstolunk borokat.
A rozé hiába a borszeretők nyári limonádéja, sokkal több van benne, mint először gondolnánk. A könnyű és gyümölcsös borokon túl a rozé lehet testes, már-már vörösboros, és friss, illatos, fehérborra emlékeztető is.
Ezen az estén egymástól látványosan eltérő rozékat kóstolunk, megmutatjuk a különböző rozé stílusokat, és alaposan átbeszéljük, hogyan és milyen fajtából készítenek rozé a világ különböző pontjain.
“Ez a bor biztosan újvilági” - hangzik el gyakran belsős kóstolóinkon, amikor vakon kóstolunk.
Ma már nem kérdés, hogy egy-egy fajtának, régiónak vagy dűlőnek saját stílusa van, és a borászati technológia, az élesztő, az erjesztés vagy érlelés hossza és metódusa is nagyban befolyásolja a borok karakterét.
Miről ismerhetjük fel, hogy magyar vagy új-zélandi sauvignon blanc van a poharunkban, és minek köszönhető a látványos különbség?
Milyen egy bodeauxi-i házasítás, ha Szekszárdon vagy Villányban készül?
Ezen az estén vakon kóstolunk meg 5 pár bort - páronként egy magyar és egy külföldi példával -, hogy közösen ismerjük meg legfontosabb jellemzőiket, hasonlóságaikat és különbségeiket. Közben pedig azt is megfejtjük, minek köszönhető a hasonló vagy éppenséggel nagyban különböző karakter.
Németország már súrolja a szőlőtermesztés határvonalát, de pont ez adja a különlegességét: az itt készült borok pengeként hasítanak, legtöbbször hihetetlenül gyümölcsösek és aromagazdagok,sokszor kivételesen ásványosak. És van egy szőlőfajta a világban, ami a chardonnay egyetlen vetélytársa a legnagyszerűbb fehérbor címért: ez a rajnai rizling, vagy németesen, riesling. A Rajna-völgyben minden erről az egy fajtáról fajtáról szól, és mi innen, Németország négy vidékről, Pfalzból, Mosel-ből, Rheingauból és Badenből hoztunk rieslingeket, az Ahr-völgyéből pedig pinot noirt. Közülük kóstolunk hetet, és beszélgetünk a régiókról, a borok stílusáról, a szőlőfajtákról, az minőségi osztályozásról, hogy magabiztosan tudjunk eligazodni a német borok között.
Francia kékszőlő fajta, amely a világ borértői szerint a legizgalmasabb bort adja. Burgundia és Champagne évszázadok óta épít rá, pedig sem szőlészeti, sem borászati szempontból nem egyszerű fajta: vékony héjú, sérülékeny, törékeny.
Ezen az estén kiderül, hogy hódította meg a világot a pinot noir: több, egymástól nagyban különböző területről kóstolunk pinot noirokat, miközben szó estik a fajtáról, klasszikus és feltörekvő termőterületekről, és arról, hogy minek köszönheti töretlen sikerét a borkritikusok körében.
Újvilágként emlegetjük őket, pedig a 16. századi spanyol gyarmatosítás óta termesztenek szőlőt és készítenek bort. Ma már bátran mondhatjuk: nem is akármilyet!
Dél-Amerika különös világ, a bortermesztés itt az Andok meredek dűlőibe koncentrálódik, gyakran 1500 méteres magasságban. Ha a dél-amerikai borokat méltatjuk, jó eséllyel egy argentin malbec vagy chilei carmenére élményét kotorjuk elő az emlékeinkből, de ma már Uruguayból vagy Peruból is kóstolhatunk remek borokat.
Hogy segíti Dél-Amerikai híres borvidékeit a különleges klíma? Mire használják az Andokból olvadó havat a borászatok? Hogy lehet akár 4-500 hektáron is organikusan gazdálkodni errefelé? A spanyol gyarmatosítás ellenére miért francia fajták lettek meghatározók?
Ezekről is beszélgetünk a kóstolón, miközben három ország híres vidékeiről kóstolunk borokat.
A chardonnay a borok nullkilométere. Kiegyensúlyozottan jó termést hoz, tartalmas bort ad, jól érlelhető - nem véletlen, hogy alig-alig találunk a világon borboltot vagy éttermi borlapot chardonnay nélkül.
Ezen az estén alaposan körüljárjuk a chardonnay evolúcióját: mitől lett népszerű, és miért lehetséges, hogy a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling letaszíthatja a trónról a hosszú ideig egyeduralkodó chardonnay-t? Franciaoszágban és az Újvilágban ennek ellenére még közel sincs vége a chardonnay-láznak, és igazi champagne sem készül a fajta nélkül, úgyhogy érdemes figyelni rá. Megkóstolunk több különböző stílust, hogy jobban megismerjük.
A Fehérbor ABC kóstolóin megismert fehér szőlőfajták, valamint a fehérbor készítésének folyamata után szintet lépünk. Olyan borvidékeket és fajtákat mutatunk a világból, amik már nem csak az adott fajtáról, de a termőhelyről, a klímáról, a talajról, stílusokról is átfogó képet adnak.
Ezen az estén kevésbé ismert, és nagyon népszerű fajták is reflektorfénybe kerülnek, megismerünk érdekes területeket a németországi Pfalztól egészen a chardonnay szülőhazájáig, Chablis-ig. Hogyan és mitől lesz népszerű egy fajta? Milyen jellegzetességei vannak a zöldveltelininek vagy épp a verdejonak? Megkóstoljuk őket, hogy megmutassuk, milyen borokra figyel most a világ.
“Ne feledjék uraim, nem csak Franciaországért harcolunk, hanem Champagne-ért is!” - szólt Winston Churchill legendás mondata a második világháborúban. Bár több száz éves, a francia champagne-nál aligha találunk ma népszerűbb és elegánsabb italt.
Ezen az estén Észak-Franciaország Champagne régióját ismerjük meg a pezsgőkön keresztül: szó esik a terület adottságairól, a szőlőfajtákról, a champagne-készítés szigorú technikájáról és technológiájáról, a több száz éves champagne-házakról, miközben különböző stílusú champagne-okat kóstolunk.
Új-Zéland világsikert csinált a sauvignon blanc-ból, most nagyon úgy fest, hogy Dél-Afrikán a sor. A kétezres évek elején fiatal, ambíciózus borászok élesztették újra a többször padlóra küldött dél-afrikai borágazatot, az eredmény pedig ma már szemmel látható. A rhone-i és mediterrán fajtákkal beültetett domboldalak kiváló minőségű és egyben versenyképes árú borokat adnak, de pezsgőkészítésben is komoly kihívóivá kezdenek válni az óvilági borvidékeknek.
Ezen az estén alaposan megismerjük Dél-Afrika borait, régióit – elsősorban a bortermelés bölcsőjét, Swartlandot –, és a fajtákat, amik a világ borszeretőinek figyelmét Dél-Afrikára szegezték. Közben természetesen most is sokat kóstolunk: csendes borokat és pezsgőket, a sauvignon blanc-tól a pinotage-ig.
Amiről beszélgetünk:
Swartland - a dél-afrikai borok fővárosa
Pinotage, chenin blanc, sauvignon blanc - mediterrán és rhone-i fajták Dél-Afrikában
Dél-Afrika lesz a következő Új-Zéland?
Amiket biztosan kóstolunk:
Steenberg Sparkling Sauvignon Blanc Brut
Jordan Riesling 2017
Jordan Chenin Blanc
Pongracz Brut Méthode Cap Classique
Painted Wolf The Den Pinotage
Stellenrust Timless Stellenbosch
Azoknak ajánljuk, akik:
- szeretnék részletesen megismerni Dél-Afrika borvidékeit
- kíváncsiak, milyen szőlőfajtákból, milyen technológiával és filozófiával készülnek a dél-afrikai borok
- gyakran kóstolnak, szeretik és ismerik az újvilági borokat
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/
Házigazda: Furják Andrea
A borokon kívül minden kóstolón van:
Üdvözlőital
Kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
Korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
A franciáknál champagne vagy crémant, az olaszoknál prosecco vagy franciacorta, a spanyoloknál cava, nálunk Széchenyi óta pezsgő. Ma újra sikk pezsgőt inni, akár reggelihez is, ezért jó, ha el tudunk igazodni a buborékos italok között.
Hogyan készül a habzóbor? Mi a különbség a méthode charmat és a méthode traditionnelle között? Mi a degorzsálás és a tirázslikőr? Miért drágább a vintage pezsgő? A kóstolón többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.
Ezen az estén részletesen beszélgetünk a szőlőfajtákról, amelyekből pezsgő készülhet, a legnépszerűbb területekről, a pezsgőkészítés folyamatáról, és azt is megmutatjuk, hogy az extra dry nem a legszárazabb kategória.
Amiről beszélgetünk:
A legfontosabb pezsgőtípusok és a területek, ahonnan származnak.
Különböző pezsgőkészítési módszerek - méthode charmat, méthode traditionnelle, méthode tranvavée.
A pezsgőfogyasztás: hőmérséklet, pohár, alkalom.
Amiket biztosan kóstolunk:
Gere Frici Gyöngyözőbor Villány
Bortolomiol Prosecco Ius Naturae Brut - DOCG
Bortolomiol Prosecco Miól Extra Dry Treviso – DOC
Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
Kreinbacher Brut Classic
Torelló Cava Brut Reserva Special Edition
Veuve Clicquot Ponsardin Brut Champagne
Azoknak ajánljuk, akik:
Szeretnek pezsgőt kóstolni.
Szeretnék tudni a champagne, a cava és a prosecco közötti különbséget.
Kíváncsiak, hogy készül a pezsgő, és mit jelentenek a pezsgőkhöz kapcsolódó főként francia kifejezések.
Szint:
kezdő /nem szükséges tapasztalat, bárki számára érthető kóstoló/
A borokon kívül minden kóstolón van:
Üdvözlőital
Kóstolófüzet és ceruza a jegyzeteléshez
Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
Korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Javasolt érkezés: 18.50
Ha Olaszország már megvolt, most jöhetnek a spanyolok. Mediterrán borok az Ibériai-félszigetről, a legismertebb spanyol borrégiókból és tipikusan spanyol szőlőfajtákból.
Rioja, Ribera Del Duero, Penedes, Rueda, Cava, Verdejo, Albarinho. Csak néhány régió és szőlőfajta, amiről biztosan hallunk az este alatt.
Amiről beszélgetünk:
A leggyakoribb spanyol szőlőfajták
Tipikus spanyol borok
Mit nézzünk a címkén?
Spanyolország borrégiói
Klasszifikáció
Amiket biztosan kóstolunk:
Torello Cava Brut
Telmo Rodriguez Basa, Rueda
Torres Gran Coronas, Penedes
Telmo Rodriguez Gazur, Ribera Del Duero
Descendientes de J. Palacios Petalos, Bierzo
Palacios Remondo La Montesa, Rioja
Pintia, Vega Sicilia
Javasolt érkezés: 18.50
Házigazda: Kelemen András
A borokon kívül minden kóstolón van:
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, a helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Borainkat mindig Schott Zwiesel poharakból kóstoljuk
Francia kékszőlő fajta, amely a világ borértői szerint a legizgalmasabb bort adja. Burgundia és Champagne évszázadok óta épít rá, pedig sem szőlészeti, sem borászati szempontból nem egyszerű fajta: vékony héjú, sérülékeny, törékeny.
Ezen az estén kiderül, hogy hódította meg a világot a pinot noir: több, egymástól nagyban különböző területről kóstolunk pinot noirokat, miközben szó estik a fajtáról, klasszikus és feltörekvő termőterületekről, és arról, hogy minek köszönheti töretlen sikerét a borkritikusok körében.
Amiről beszélgetünk:
Pinot noir - így lett egy francia fajta a világ legnépszerűbb kékszőlője
Milyen a pinot noir, ha Burgundiában, Németországban, Új-Zélandon vagy épp Argentínában készül
Eredetvédelmi rendszerek, tipikus és atipikus karakterek
Amiket biztosan kóstolunk:
St Andrea Pinot Noir, Eger
Bott Frigyes Pinot Noir, Muzsla
Domaine de Bellene Bourgogne Pinot Noir Maison Dieu
Pannonhalmi Apátság Pinot Noir
Matua Lands & Legends
Thibault Liger-Belair Nuits St. Georges La Charmotte
Montes Alpha Pinot Noir, Chile
Azoknak ajánljuk, akik:
ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat
szeretnék jobban megismerni a pinot noir fajtát
gyakran kóstolnak és ismerik a vörösborokat, de szeretnének szintet lépni
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/
Házigazda: Furják Andrea
A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Javasolt érkezés: 18.50
A Vörösbor ABC kóstolóin megismert kékszőlő fajták, valamint a vörösbor készítésének folyamata után szintet lépünk. Olyan borvidékeket és fajtákat mutatunk a világból, amik már nem csak az adott fajtáról, de a termőhelyről, a klímáról, a talajról, stílusokról is átfogó képet adnak.
Ezen az estén kevésbé ismert, feltörekvő és egyúttal nagyon népszerű fajták is reflektorfénybe kerülnek, megismerünk érdekes területeket a franciaországi Moulin á Vent-től a spanyol Prioratig. Hogyan és mitől lesz népszerű egy fajta? Milyen jellegzetességei vannak a menciának vagy épp a primitivonak? Megmutatunk és megkóstoltunk olyan helyi fajtákat - mondhatni, helyi hősöket -, melyek újra naggyá tettek elfeledett termőhelyeket.
Amiről beszélgetünk:
Kékszőlő fajták, boraik és borkészítés - magasabb szinten
Kevésbé ismert, feltörekvő fajták Egertől Burgenlandig
Borvidékek, fajtajegyek, technológiák
Amiket biztosan kóstolunk:
kadarka – Gál Tibor
gamay – Beaujolais cru – Thibault Liger-Belair, Moulin á Vent, Vieilles Vignes
blaufränkisch – Moric, Reserve
mencia – Palacios Remondo, Petalos
primitivo – Antinori, Torcicoda
garnacha – Torres, Salmos
tannat – Argentína
Azoknak ajánljuk, akik:
szeretnék jobban megismerni a világ borvidékeit
elmélyülnének a kékszőlő fajtákban és a belőlük készülő borokban
érdeklődnek az őshonos, helyi fajták, a technológia és a terroir sajátosságai iránt
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/
Házigazda: Kelemen András
A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Javasolt érkezés: 18.50
A legelegánsabb francia borok vidékén, Burgundiában, már alig akad olyan év, amikor az időjárás nem avatkozik bele a borkészítésbe.
2016 áprilisának végén váratlan fagy sújtotta a legjobb területeket, a megmentett tőkéken és fagymentes dűlőkben viszont ismét megmutatkozott, hogy Burgundia még egy viszontagságos évben is emlékezetes borokat ad.
A vörösek frissek, gyümölcsösek és élénk savúak, a fehérek érettebbek, teltebbek, mint megszoktuk. Néhány borkritikus szerint a ’16-os borok precízebbek és jobban közvetítik a dűlők karakterét, mint az évtized évjárataként emlegetett 2015-ösök.
Ezen az estén hét különleges burgundi kerül a poharunkba ebből a különös, és nehéz évjáratból, miközben átfogó képet adunk arról is, mi történt a borvidéken és milyen módszerekkel oldották meg a borászok a többismeretlenes egyenletet.
Házigazda: Furják Andrea
Amiket biztosan kóstolunk:
D. de Montille Bourgogne Blanc 2016
Domaine de Montille Meursault Les Porusots 2016 1er Cru
Maison de Montille Bourgogne Rouge 2016
Thibault Liger-Belair Bourgogne "Les 2 Terres" Gamay 2016
Philippe Pacalet Gevrey-Chambertin 2016
Th. Liger-Belair Nuits Saint Georges La Charmotte 2016 Nuits Saint Georges AOC
Th. Liger-Belair Corton Les Renardes 2016 Grand Cru
Azoknak ajánljuk, akik:
kóstoltak már burgundit, de részletesebben is megismernék Franciaország talán legtöbbre tartott borvidékét
szeretnének többet megtudni a pinot noir és chardonnay fajtákról a 2015-ös évjárat borain keresztül kíváncsiak, hogyan készültek, és milyen stílusúak a 2016-os burgundi borok.
Mik a legelterjedtebb kékszőlő fajták, és a legnépszerűbb vörösborok? Hogyan készülnek a vörösborok? Mit jelent a csömöszölés, és hogy kerül tannin a borba? A kóstolón többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.
Ezen az estén megismerjük a legelterjedtebb kékszőlő fajtákat és a belőlük készülő vörösborokat. Lerombolunk néhány mítoszt, megmutatjuk, milyen, amikor egy-egy terület jellemzői visszaköszönnek a borokban, és azt is, mennyire eltérő stílusú borok készíthetők ugyanabból a fajtából. Szó lesz a vörösbor készítés folyamatáról, és néhány izgalmas termőhelyet is bejárjuk a kóstolt borokon keresztül.
Amiről beszélgetünk:
Vörösbor termelő vidékek a világban és Magyarországon. Mitől lesz egy terület kimondottan vörösboros?
A legfontosabb kékszőlő fajták és jellemzői.
Vörösbor készítés részletesen - a szürettől a palackozásig.
Mire figyeljünk vörösbor kóstoláskor? Hogy ismerhetjük fel az egyes ízjegyeket és a hibákat?
Vörösbor stílusok - a könnyű gyümölcsöstől a testes érett borokig.
Amiket biztosan kóstolunk:
Günzer Portugieser, Villány
Etyeki Kúria Pinot Noir, Etyek
Homola Kékfrankos, Balatonfüred-Csopak
Montes Alpha Cabernet Sauvignon, Chile
Montes Alpha Merlot, Chile
Sauska Syrah, Villány
Konyári Loliense, Balatonboglár
Azoknak ajánljuk, akik:
Szeretik a vörösbort és megismernék a legfontosabb fajtákat.
Kíváncsiak, hogyan készül a vörösbor.
Átfogó képet szeretnének kapni a vörösbor kóstolásról.
Szint:
kezdő /nem szükséges tapasztalat, bárki számára érthető kóstoló/
Házigazda: Csorba Gábor
A borokon kívül minden kóstolón van:
Üdvözlőital
Kóstolófüzet és ceruza a jegyzeteléshez
Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
Korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Javasolt érkezés: 18.50
Közel ezer éves múlt, 120 ezer hektár, és több szőlőfajta, ami meghódította a világot. A legnagyobb francia borvidék, Bordeaux egyszerre klasszikus és kortárs a borvidékek között - az alapok sziklaszilárdak, a régió három fő szőlőfajtája - cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot - több száz éve egyeduralkodó, a stílus ezer közül is felismerhető.
Ezen az estén alaposan megismerjük Bordeaux régióját, és a három folyó által szabdalt vidék alrégióit, stílusait, fajtáit. A vörösbor-stílusokon és a három fő fajtán túl szó esik híres chateau-król, a cabernet domináns bal-, valamint a merlot-hangsúlyos jobb partról is, és útmutatót adunk a régió nehezen értelmezhető címkéihez is.
Amiről beszélgetünk:
Bordeaux - a régió, a város és a bor
Jobb és bal part - különbségek, domináns szőlőfajták, tipikus stílusjegyek
Miről árulkodik a címke?
Amiket biztosan kóstolunk:
Chateau Pey La Tour Reserve Bordeaux Superieur
Fleur de Pedesclaux Pauillac
Chapelle De Potensac Medoc
Chateau Potensac Medoc
Château De Fonbel Saint Emilion
Blason D'Issan Margaux
Chateau La Garde Pessac-Leognan
Azoknak ajánljuk, akik:
szeretnék részletesen megismerni Franciaország legnagyobb borvidékét
kíváncsiak, milyen fajtákból és hogyan készülnek a bordeaux-i borok
gyakran kóstolnak, szeretik és ismerik a vörösborokat, de szeretnének szintet lépni
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/
A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Javasolt érkezés: 18.50
Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben.
Mi a chateau, a vigneron, a village, és milyen fajtákat adott a világnak Franciaország? Itt kiderül.
Amiről beszélgetünk:
A leggyakoribb francia szőlőfajták, amik már világfajtákká nőttek
A leghíresebb francia borok
Mit nézzünk a címkén?
Franciaország borrégiói
Klasszifikáció a különböző borvidékeken
Amiket biztosan kóstolunk:
Villebois Sauvignon Blanc Val de Loire
R de Ruinart Champagne
William Fevre Chablis
Figuiére Rosé Premiére, Provence
Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes
Perrin Réserve Cotes du Rhone
Diane de Belgrave Haut-Médoc
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/
Házigazda: Furják Andrea
Javasolt érkezés: 18.50
A borokon kívül minden kóstolón van:
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, a helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Borainkat mindig Schott Zwiesel poharakból kóstoljuk
A chardonnay a borok nullkilométere. Kiegyensúlyozottan jó termést hoz, tartalmas bort ad, jól érlelhető - nem véletlen, hogy alig-alig találunk a világon borboltot vagy éttermi borlapot chardonnay nélkül.
Ezen az estén alaposan körüljárjuk a chardonnay evolúcióját: mitől lett népszerű, és miért lehetséges, hogy a sauvignon blanc vagy a rajnai rizling letaszíthatja a trónról a hosszú ideig egyeduralkodó chardonnay-t? Franciaoszágban és az Újvilágban ennek ellenére még közel sincs vége a chardonnay-láznak, és igazi champagne sem készül a fajta nélkül, úgyhogy érdemes figyelni rá. Megkóstolunk több különböző stílust, hogy jobban megismerjük.
Amiről beszélgetünk:
Chardonnay - ilyen a szőlőfajta, és a belőle készített bor
Stílusok: a könnyű, gyümölcsös reduktívtól az érett, gazdag hordósig
Chardonnay a világban: Franciaországtól Ausztráliáig
Amiket biztosan kóstolunk:
Etyeki Kúria, Etyek
Wiliam Fevre, Chablis
Montes Alpha, Chile
Tormaresca Chardonnay Puglia
Maison Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes
Domaine de Bellene Savigny Les Beaune Blanc
Billecart-Salmon Blanc de blancs, Champagne
Azoknak ajánljuk, akik:
ismerik a szőlőfajtákat és könnyen megkülönböztetik a belőlük készített borokat
szeretnék jobban megismerni a chardonnay fajtát
gyakran kóstolnak, ismerik és szeretik a fehérborokat, de szeretnének szintet lépni
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Fehér és Vörösbor ABC-n, esetleg az Így iszunk mi kóstolón megszerzett tudásukat/
Házigazda: Furják Andrea
A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Van egy gyönyörű birtok a Somló-hegyen, ahol a borok burgundi eleganciával, a pezsgők champagne-i finesszel készülnek.
Kreinbacherék nemcsak figyelemre méltó borászatot építettek Somlón, de új lendületet és hatalmas fejlődést is hoztak a borvidékre. Ma összesen 43 hektáron gazdálkodnak, és hiába készítenek több bort, mint pezsgőt, az átütő sikereket a tradicionális pezsgőknek köszönhetik.
Ezen az estén a Kreinbacher Birtok Somló borásza, Várszegi György lesz a vendégünk, aki egy személyben felel azért, hogy a birtok borai és pezsgői évről-évre emlékezetesek legyenek.
Mi a siker titka? Hogy készülnek a pezsgők? Ki dönt a házasításokról? Milyen terveik vannak a következő évekre?
Ezekre is választ kapunk, miközben a birtok legszebb borait és pezsgőit kóstoljuk.
Amiket biztosan kóstolunk:
Kreinbacher Somlói Furmint Selection 2016
Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2017
Kreinbacher Brut Nature
Kreinbacher Rosé Brut
Kreinbacher Rosé Brut 2016 Magnum
Kreinbacher Prestige Brut
Kreinbacher Extra Dry
Kreinbacher Brut Classic 2016 Magnum
Kreinbacher Syrah 2015
Szint:
Kezdő /nem szükséges tapasztalat, bárki számára érthető kóstoló/
A borokon kívül minden kóstolón van:
üdvözlőital
kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz
Javasolt érkezés: 18.50
„A világ nem tud betelni a burgundikkal, Burgundia nem tud lépést tartani a világ szomjúságával“ – írtunk még ősszel, az ötödik Burgundia évjáratkörképünkben.
De az elmúlt évtizedben a francia borvidék nemcsak a lelkes fogyasztók, hanem gyűjtők és befektetők kedvence is lett, miközben a mennyiség – köszönhetően a szeszélyes időjárásnak és az organikus művelésnek – évről-évre kevesebb.
A közel 30 ezer hektáron elterülő régió borai a maszkulin, nagy súlyú bordeaux-ikkal szemben részletgazdag, cizellált, elegáns stílusukkal hódítanak, a chateau-k helyett a terület az úr.
Ezen a kóstolón részletesen megismerjük Burgundiát, a régió szerteágazó területi osztályozását, és a borvidék fő fajtáit, a pinot noirt és a chardonnay-t. Kóstolunk különböző stílusú és évjáratú burgundikat, közelebb hozunk híres dűlőket – azaz cru-ket –, amelyek borai csillagászati áron kelnek el, de megoldókulcsot is adunk Burgundia nehezen értelmezhető címkéihez.
Amiről beszélgetünk:
Burgundia – egy történelmi régió, aminek lételeme a bor
Côte d'Or – a Grand Cru-k otthona, ahol a borok ára az aranyéval vetekszik
A terroir mindenek felett – klasszifikáció a Bourgogne-tól a Grand Cru-ig
Pinot noir és chardonnay – a két fajta, ami uralja a borvidéket
Miről árulkodik a címke?
Amiket biztosan kóstolunk:
William Fevre Chablis
Maison Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes
Chateau de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet
Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vielles Vignes
Domaine des Croix Beaune Cents Vignes Premier Cru
Thibault Liger-Belair Nuits Saint Georges La Charmotte Nuits Saint Georges AOC
Domaine de Montille Corton Clos du Roi Grand Cru
Azoknak ajánljuk, akik:
részletesen megismernék Franciaország talán legtöbbre tartott borvidékét
szeretnék jobban megismerni a pinot noir és chardonnay fajtákat Burgundia borain keresztül
kíváncsiak, hogyan készülnek, és milyen stílusúak a burgundi borok
gyakran kóstolnak, de szeretnének szintet lépni
Szint:
haladó /gyakorlott kóstolóknak ajánlott, akik már könnyen megkülönböztetnek egymástól fajtákat és stílusokat, vagy tovább szeretnék bővíteni a Vörösbor ABC, vagy az Így iszunk mi kóstolónkon megszerzett tudásukat/
Házigazda: Furják Andrea
A borokon kívül minden kóstolón van:
Üdvözlőital
Kóstolófüzet és ceruza jegyzeteléshez
Friss, helyszínen sütött kenyér és olívaolaj
Korlátlan mennyiségű ásványvíz
Schott Zwiesel poharak a kóstoláshoz