Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
Nincs megadva |
Borban az igazság! – Túrasorozat 9. állomás Balatonboglári borvidék (Légli Szőlőbirtok)
Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Badacsony szívében található Légli Szőlőbirtokon.
Könnyed dél-balatoni gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk Légli Ottó varázslatos hangulatú kóstolóteraszán.
A részvétel szabadon választott - Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com
Találkozó:
Szeptember 28-án, szombat reggel 09:30-kor találkozunk a balatonföldvári Janka Sétány parkolójában (Móricz Zsigmond utca vége).
Cím: 8623 Balatonföldvár, Janka Sétány
Budapestről 2 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M7 – Balatonföldvár
Túraútvonal:
Szombat: Janka Sétány – Gönnye-tető – Persevölgyidűlő – Köröshegy – Séd eleje – Halászó – Kosállás – Janka Sétány
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=zireptrhtffyzaev
Vasárnap: Gömbkilátó körtúra és/vagy fürdés a Balatonban
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!
Borkóstoló:
Légli Szőlőbirtok, http://leglibirtok.hu/
6 tételes kóstoló: Olaszrizling 2017, Rajnai Riesling 2017, Chardonnay 2017, Sauvignon Blanc 2017, Furmint 2016, Pinot Noir 2017
A Légli Szőlőbirtokot 1989-ben Légli Ottó alapította 0,5 ha alapterületű szülői örökségre alapozva. A családi birtok mára már 33 ha szőlőültetvénnyel rendelkezik. A Légli dűlők jellemzően 160-250 méter tengerszint feletti magasságban Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. A változatos felszínű, védett meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek.
Céljuk, hogy boraik a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.
Légli Ottó 2010-ben elnyerte a "Borászok Borásza" díjat, amely a szakma legnagyobb elismerése.
Fő fajtáik: Olaszrizling, Rajnai Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Furmint
Szállás:
Balaton parti Villában 40 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló (Pócz Pincészet) és szállás díja külön fizetendő.
Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap estig):
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Borkóstoló (6 tételes + további 2 hordós tétel fogyasztása a vacsora közben) 5.000 Ft, a szombat esti vacsora 3.000 Ft és szállás díj 7.000 Ft (amely tartalmazza a vasárnapi reggelit is)
Összesen: 15.000 Ft
Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/
A bortúra sorozat 2019 évi helyszínei és időpontjai:
Mátrai borvidék Február 16-17. Magna Mátra és a Tőkések, Gyöngyöspata
Szekszárdi borvidék Március 16-17. Tűzkő Birtok, Bátaapáti
Balaton-felvidéki borvidék Április 06-07. Pálffy Pince, Köveskál
Balatonfüred- Csopaki borvidék Április 27-28. Petrányi Pince, Csopak
Badacsonyi borvidék Május 11-12. Málik Pince, Badacsony
Etyek-Budai borvidék Június 01-02. Lics Pince, Pákozd
Móri borvidék Június 22-23. Csetvei Pincészet, Mór
Badacsonyi borvidék Szeptember 07-08. Válibor, Badacsonyőrs
Balatonboglári borvidék Szeptember 28-29. Légli Szőlőbirtok, Balatonboglár
Balaton-felvidéki borvidék Október 26-27. Sabar Borház, Káptalantóti
Mátrai borvidék November 09-10. Dubicz Borászat, Gyöngyös
Tokaji borvidék November 30-December 01. Sanzon Tokaj, Erdőbénye
További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206
Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.
Étkezés:
Szombat esti vacsora szegedi pörkölt (káposztás tejfölös habarással).
Aki vegetáriánus, tájékoztasson minket email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter
Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.
Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!
Esemény FB linkje:
https://www.facebook.com/events/
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy "Ott leszek", akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!
Balatonboglári borvidék:
A Balaton déli partján fehér és vörösbor termelése is folyik. A török hódoltság előtt - a szőlőnek köszönhetően – a környék az ország egyik leggazdagabb vármegyéje volt. A domboldalak szőlőire kedvezően hat a tó közelsége, amely sekélyebb itt, mint az északi parton, így viszonylag gyorsan felmelegszik, s ez kedvező mikroklímát teremt. A Balaton és a táj szépsége, a régi kastélyok és pincék miatt sokan látogatják ezt a vidéket ma is. A Balaton déli partvidékén, részben a tihanyi Bencés uradalmi és az egykori Festetics birtokon, részben pedig a paraszti termesztői hagyományokon a filoxéra vész után virágzó szőlő és borkultúra alakult ki. Az immunis pannonhomok talajokon telepített szőlők a XIX. század végén a bortermelők ezreit mentette meg a koldusbottól. A borvidék igazi felvirágzását azonban a XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette. Az új szőlőültetvények a gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek, és a céltudatosan megválasztott kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak.
Jellemző szőlőfajták: királyleányka, rajnai rizling, chardonnay, kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot
A borvidék éghajlata kiegyenlített, a területek napfényellátottsága kiváló, így a termelési biztonság is jó. A talaj jellemzően homok, lösz, barna erdőtalaj.
A borvidék területe: 2820 hektár
Települései: Andocs, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonkeresztúr, Balatonendréd, Balatonszemes, Karád, Kéthely, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Ordacsehi, Somogysámson, Somogytúr, Szólád, Szőlősgyörök, Visz, Zamárdi településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Meghatározó borászatok
• Garamvári Szőlőbirtok
• Bujdosó Pincészet
• Kislaki Bormanufaktúra
• Légli Szőlőbirtok és Borászat
• Konyári Pince
• Ikon Borászat
Légli Pódium 2018 ősz
A szüret véget ért és hamarosan beköszönt a tél, de előtte még egy igazi őszi hangulatú Légli Pódiummal várunk Titeket! Találkozzunk november 10-én 12:00-20:00 között a Jankovich Majorban, Tömör pusztán.
13:00, 15:00, 17:00 órakor: Pinceséta Légli Ottó vezetésével, ahol először kóstolhatjátok meg a 2018-as évjárat újborait; ára: 2.990 Ft/fő
Emellett természetesen az összes forgalmi tételünkkel várunk Titeket, beleértve az Országos Borversenyen "Legjobb pezsgő" címet elért Villa Boclar pezsgőnket is.
Szezonális és somogyi alapanyagokból készült menüvel készülünk Nektek:
Füstölt angolna falatkák
Lencsés libaleves gazdagon
Mandulás répatorta
Vendégünk Hoff Fidél, aki a délután folyamán gitáron játszik Nektek.
A jó időt intézzük, de ha mégis esne a helyszínen van fedett, fűtött terem. Azért öltözzetek melegen!
Asztalfoglalást sajnos nem tudunk biztosítani, de kérjük mindenképpen jelezzétek érkezésetek, hogy számíthassunk Rátok: leglikft@gmail.com
Hogy találtok hozzánk:
Az M7 autópályáról Balatonboglár centrum lehajtónál hajts le, majd fordulj dél felé (balra) Szőlőskislak és Szőlősgyörök irányába. Szőlőskislakot elhagyva egy éles bal kanyar után pár száz méterrel már látszik is jobb oldalon a Jankovich Major.
Légli Ottó - a több generációs borász család Borászok Borásza díjjal kitüntett tagja - balatonboglári boraiból tart 7 soros kóstolót május 11-én a Vinatriumban. Ha szeretnétek életörömöt árasztó, harmónikus borait megkóstolni, regisztráljatok e-mailben (info@vinatrium.hu) vagy személyesen a Templom tér 5. alatti üzletben az eseményre.
MENÜ:
Fogadó bor: Légli 333
Hideg előétel:
Szent Jakab fésűkagyló „tatár” citrusos pezsgős tápióka kaviárral fermentált uborka spagettivel friss tavaszi zöld salátákkal nemzeti „pityókás” kenyérchipsszel
Pezsgő: Légli Pezsgő Villa Boclar 2013 (48 hónapos)
Meleg előétel:
Bőrén sült fogas steak pirított medvehagymás morzsakéregben, ribizli habos „vajalja” mártással, Sepia tésztametélttel, zöldcitromos vajban konfitált csicsókagyöngyökkel
Bor: Légli Gesztenyés Rajnai Rizling
Köztes fogás:
Bébi malaccsülök omlósra készítve, ropogós malacpörccel, almás aszalt barackos párolt káposztával, zöld spárgás gersli rizottóval
Bor: Légli LandordChardonnay 2015
Főétel:
Pecsenye kacsa „duett” enyhén „füstös” padlizsánkrémmel, gombatextúrákkal, kacsa zsüvel
Bor: Légli Pinot Noir 2015
Desszert:
Belga csokis „gyönyörűség” , erdők „kincse” piros bogyós gyümölcsökkel
Bor: Légli Merlot 2015
Asztalfoglalás: 76/61-48-48
A tavaly őszi első közös rendezvényünk nagy sikerére való tekintettel úgy döntöttünk, a három Légli fivér, Attila, Géza és Ottó újra egyszerre nyitja ki kapuit, hogy együtt köszöntse Veletek a tavaszt! Sőt, ezalkalommal nem is egy, hanem két napon keresztül, március 16-án és 17-én, mindkét napon 12:00-20:00 között várunk Benneteket a három helyszínen.
Az előzőhöz hasonlóan most is a bor - gasztronómia - kultúra kapják a főszerepet. A 2017-es évjáratunk különleges tételeivel, igazi újdonságokkal készülünk Nektek. A menü pedig kedvenc témánk, a balatoni hal körül forog majd.
LÉGLI OTTÓ - LÉGLI SZŐLŐBIRTOK
Szőlősgyörök - Jankovich Major, Tömör puszta
Harapnivalòk:
Füstölt busagerinc zöldekkel, házi olaj cseppekkel
Halkocsonya Légli módra, friss, ropogós házi kenyérrel
Desszert:
Almáspite, ahogy mi szeretjük
Március 16., péntek
17.00 órakor
“A balatoni hal jövője” kötetlen pódium beszélgetés a Balatoni Halászati Zrt. Vezérigazgatójával, Szári Zsolt Úrral (a részvétel ingyenes)
Március 16. és 17., péntek és szombat
14:00 és 16:00 órától
Vezetett pincetúra Légli Ottóval, borkóstolóval egybekötve, a 2017-és évjárat újdonságaival.
LÉGLI ATTILA - LÉGLI FAZEKASHÁZ ÉS CSŰR
Szőlőskislak
Légli Attila edényeiben készülő ételek:
Ponty halászlé, filézett hallal, gyufatésztával
Kemencében sült, mustáros kárász
LÉGLI GÉZA - KISLAKI BORMANUFAKTÚRA
Szőlőskislak
Harapnivalók:
Somogyi kifliburgonya saláta paprikás pontyderékkal
Nyúl riesling zselében
Desszert:
Grízes tészta pohárkrém szilvával, dióval